Unizik MCQs In Microbiology On Bacterial Taxonomy

Unizik Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bacterial Taxonomy”

Unizik MCQs In Microbiology On Bacterial Taxonomy

Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses onBacterial TaxonomyUnizik 

 

1.The branch of biology concern with classification of living things is...

A.mycology

B.biology classification

C.identication

D.Bacterial taxonomy

 

Answer: D

Explanation: Taxonomy is a branch of biology which is concerned with classification of living things.

2.The naming of organisms by international rules according to it's characteristics is...?

A.Classification 

B.Nomenclature

C.identification

D.taxonomy

 

Answer : B

Explanation:  Nomenclature is a set of rules used for forming the names or terms in a particular field of arts or sciences.

3.In clinical laboratory , identification of an organisms are made base on the following except??

A.Cellular morphology

B.Gram stain morphology

C.circular morphology

D. Mobility

 

Answer : C

Explanation: clinical laboratory identification are made base on

Cellular morphology, Gram stain, mobility, presence or absence is spores, Growth requirement, colonial features, differential biochemical reaction, nucleic acid homology studies.

4.The chemical characterization of bacterial DNA is ?

A.keys

B.Numerical taxonomy

C.phylogenetic classification

D.identification

 

Answer : C

Explanation: phylogenetic classification is a chemical characterization of Bacterial DNA.

5.What test is used to identify organisms or their antibody infections?

A.Serological 

B.Sterological

C.in serological 

D.antibody test

 

Answer: A

Explanation :  serology is the science that studies the reaction between antigens and antibodies in serum. Therefore, serological tests are used to identify organisms or their antibody infections.

6.The following are Antigen test principles except ?

A. Direct slide agglutination

B. Latex agglutination

C. Indirect slide agglutination

D. Direct immunofluorescence

 

Answer : D

Explanation : All are antigen test principles except indirect slide agglutination

7.The study of living organisms that are too small to see with our naked eye is ?

A. Taxonomy

B.virology

C.Zoology

D. Microbiology

 

Answer : D

Explanation : Microbiology is the branch of biology that deals with microorganisms, especially their effects on man and other living organisms. It deals with living organisms that are too small to see with our naked eye. It aid the use of microscopic forms of life.

 

8.The following classify microbiology except ?

A. Bacteriology

B. Mycology

C. Virology

D. Pestology

 

Answer : D

Explanation : 1)bacteriology:  is all about Bacteria 2) Mycology:  is all about fungi 3)

Virology: is about viruses and all the three classified microbiology except pestology

 

9.What scientist, stated that disease was caused by animated particles invisible to the necked eye ?

A. Aristotle

B. Varro

C. Hippocratus

D.Francesco

 

Answer: B 

Explanation:  Marcus terentius Varro was an ancient Roman scholar and writer and he is sometimes called varro. Varro ( 177-26 BC) stated that disease was caused by animated particles invisible to the naked eye.

Aristotle states that living things originated from non living things

Hippocratus was the father of medicine

Francesco Redi was a scientist trying to disprove spontaneous generation by Aristotle.

 

10.Theory of spontaneous generation by Aristotle was known as ?

A. Abiogebesis

B. Biogenesis

C.biogenetic

D.non

 

Answer : A

Explanation : Abiogenesis theory : this is the theory of spontaneous generation by Aristotle which stated that living things originated from non living things .

Therefore, biogenesis is the opposite of abiogenesis theory by Aristotle that life comes from preexisting life.

11.What scientist disprove theory if abiogenesis ?

A. Hippocrates

B. Francesco

C. Louis pasteur

D.Varro

 

Answer : C

Explanation : According to Wikipedia:  Louis Pasteur was a French biologist, microbiologist and chemist renowned for his discoveries of the principles of vaccination, microbial fermentation and pasteurization. He is remembered for his remarkable breakthroughs in the causes and prevention of diseases, and his discoveries have saved many lives ever since. 

12.Germ theory of disease was established by German scientist called ?

A.Robert

B. Robert koch

C.Robert hooks

D. Robert kook

 

Answer C.

Explanation : Wikipedia: Heinrich Hermann Robert Koch was a German physician and microbiologist. As one of the main founders of modern bacteriology, he identified the specific causative

13.What what bacteria causes abortion in animal but no report in human?

A.Treponemapallidum

B. Escherichia coil

C.Brucella abortus

D. All

 

Answer :C

Explanation : Brucella abortus is a Gram-negative proteobacterium in the family Brucellaceae and is one of the causative agents of brucellosis. The rod-shaped pathogen is classified under the domain Bacteria. The prokaryotic B. abortus is non-spore-formin,nonmotile and aerobic.

14.Five kingdom system was proposed by ?

A. RH Whittaker

B. RH winter

C. RH whitter

D. RH Walker

 

Answer : A

Explanation :Wikipedia --Robert Harding Whittaker (December 27, 1920 – October 20, 1980) was a distinguished American plant ecologist, active in the 1950s to the 1970s. He was the first to propose the five kingdom taxonomic classification of the world's biota into the Animalia, Plantae, Fungi, Protista, and Monera in 1969.

15.What bacteria is referred as Every day bacteria?

A. Eubacteria

B.cyanobacteria

C. Archaeobacteria

D. E. Coil

 

Answer : A

Explanation :singular: eubacterium. Literally means true bacteria, which includes all bacteria except for archaebacteria. Supplement. These bacteria form the domain Bacteria, previously called domain Eubacteria.

16.Bacteria with flagella all over their surface is called ?

A. Amphitrichous

B. Lophotrichous

C. Atrichous

D. Peritrichous

 

Answer : D

Explanation :peritrichous is having flagella (tail like projections) all over its surface. An example of peritrichous is a bacteria with flagella projections distributed all over the body surface.

Note

Atrichous :Bacteria with no flagellum

Monotrichous : Bacteria with single polar flagellum as the name implies

Lophotrichous : Bacteria with bunch of flagella at one pole

Amphtrichous : Bacteria with flagella at both poles

17.Resting Cells capable of surviving under adverse environmental conditions like heat , drying, freezing, action of toxic chemicals and radiation ?

A. Amoebic cell

B. Bacteria 

C.spores

D.E.coil 

Answer : C

Explanation : spores: A rounded resistant form adopted by a bacterial cell in adverse conditions. More so, Spores are agents of asexual reproduction and it is produced by bacteria, fungi, algae, and plants.

18.What consist of 30% of the dry weight of Bacterial cell wall?

A. Cell membrane

B. Phospholipid

C. Lipoprotein

D. Peotidoglycan

 

Answer : A

Explanation :  The cell membrane (also known as the plasma membrane (PM) or cytoplasmic membrane, and historically referred to as the plasmalemma) is a biological membrane that separates the interior of all cells from the outside environment (the extracellular space) which protects the cell from its environment consisting of a lipid 

 

19. Mark the common feature between eukaryotes and prokaryotes.

a) Shape of DNA

b) Number of chromosomes

c) A prokaryotic cell is similar to a eukaryotic organelle

d) Cell wall

 

Answer: c

Explanation: In general, prokaryotes differs from the eukaryotic organism in every sense except its organelles i.e. mitochondria and chloroplast. It has to be believed that these organelles have been derived from bacteria as they share many common features (endosymbiotic theory

20.Which of the following gene deduced the evolutionary relationship between the taxonomic groups?

a) 16S rRNA

b) 23S rRNA

c) 5S rRNA

d) 18S rRNA

 

Answer: a

Explanation: 16S ribosomal RNA acts as a signature sequence and is present in all the cells. These are approximately 1500bp in length. The organism of one taxonomic group has different conserved sequences than the other group.

 

21.Name the scientist who proposed the phylogenetic tree for living things.

a) Carlo Urbani

b) Louis Pasteur

c) Robert Koch

d) Carl Woese

 

Answer: d

Explanation: Carl Woese proposed the reorganization of five kingdoms into three kingdoms, based on the ribosomal RNA signature sequences. He placed protista, fungi, plants, and animals into a single group called eukaryotes.

 

22.The largest bacteria which can be visible by unaided eye is_______

a) Thiomargarita namibiensis

b) Lactobacillus

c) Mycoplasma

d) Pseudomonas

 

Answer: a

Explanation: Thiomargarita namibiensis and epulopiscium fishelsoni are the largest bacteria of 600 micrometers in length and 75 micrometers in diameter and are easily visible to eyes.

 

23.Which of the following is NOT the basic shape of the bacteria?

a) Rod shape

b) Square shape

c) Comma shape

d) Spiral shape

 

Answer: b

Explanation: There are four basic shapes of bacteria: rod shape is bacillus bacteria, comma shaped is vibrio bacteria, spiral shape is spirilla, and sphere shape of coccus

 

24.What is sarcinae?

a) Cocci group of bacteria

b) Chainlike group of bacteria

c) Cubelike group of bacteria

d) Grapelike cluster of bacteria

 

Explanation: The division of bacteria into multiple groups form different structures like the chainlike division is called streptococci; the grapelike cluster is called staphylococci. Similarly, a group of eight bacteria into the cubelike structure is called sarcinae

 

25.Gram staining is specialized staining.

a) True

b) False

 

Answer: b

Explanation: Bacterial staining is of three types: simple, differential, and specialized. Gram staining is a differential staining procedure used to differentiate bacterial species into gram positive and gram negative.

 

 

26.Which of the following bacteria is pleomorphic?

a) Mycobacteria

b) Streptococcus

c) Pseudomonas

d) Corynebacterium

 

 

Answer: d

Explanation: Pleomorphic bacteria lack a single characteristic shape. Most of the bacteria are of monomorphic while corynebacterium is pleomorphic and has many shapes.

 

27.Name the acid present in the cell wall of bacteria which helps in retaining its color during the acid-fast test?

a) Mycolic acid

b) Teichoic acid

c) Malic acid

d) Tartaric acid

 

Answer: a

Explanation: Mycolic acid is present in the cell wall of acid-fast bacteria which helps in retaining its color during the acid-fast test while non acid-fast bacteria decolorized after reacting with acid-alcohol.

 

28.Which of the following organisms have thick peptidoglycan in their cell wall?

a) Gram-negative bacteria

b) Gram-positive bacteria

c) Yeast

d) Molds

 

Answer: b

Explanation: Peptidoglycan is a specific feature of bacteria; it is present in the cell wall of bacteria and composed of NAG and NAM acid. Gram-negative bacteria have a thin peptidoglycan layer while gram-positive bacteria have a thick peptidoglycan layer

Keep checking for more!!