Unizik MCQs In Microbiology On Sporozoa

Unizik Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “SPOROZOA" (Malaria parasites)

Unizik MCQs In Microbiology On Sporozoa

MCQs on Sporozoa Unizik 

1. Trophozoites, Schizonts and gametocytes of all the malarial parasites are seen in the peripheral blood smear except;
a. P. falciparum 
b. P. malariae
c. P. ovale
d. P. vivax


 Answer: a. (Plasmodium falciparum)
Explanation: Schizogony occurs inside the capillaries of the internal organs (spleen, liver and Bone marrow) hence only the ring form (but not the growing trophozoites and schizonts) are found in the peripheral


2. Black water fever is a special manifestation of malaria caused by;
a. P. falciparum
b. P. malariae
c. P. ovale
d. P. vivax 


Answer: a. P. falciparum
Explanation: Blackwater fever (BWF) is a severe clinical syndrome, characterized by intravascular hemolysis, hemoglobinuria (with passage of black urine), and acute renal failure caused by a variety of factors in patients with P. falciparum infestation


3. After sporozoite gain entrance to human body it undergoes developmental cycle first in liver than in RBC, only after which fever is seen. This incubation period varies between plasmodium species, and ………….. species has longest incubation period.
a. P. falciparum
b. P. malariae
c. P. ovale
d. P. vivax
Answer: b (P. malariae)
Explanation: Benign quartan  (with a fever every 3rd day) malaria is caused P malariae whereas Benign tertian (with a fever every 2nd day) is caused by P vivax and P ovale  and Malignant tertian  is caused by P falciparum.

4. Which of the following statement(s) regarding Plasmodium falciparum are true?

a. causes more severe disease in pregnancy
b. is associated with recurrent relapses after initial treatment because of liver hypnozoites
c. is the only malarial parasite causing greater than 20% parasitaemia
d. infection is typically associated with thrombocytopenia
e. is the only cause of cerebral malaria


Answer: Options a, c and d are correct. 
Explanation:  Hypnozoite is responsible for relapse of malaria in P. vivax and P. ovale infections.Plasmodium falciparum and Plasmodium malariae do not have a dormant liver stage. Usually cerebral malaria is caused by P. falciparum, and rarely, cerebral malaria occurs during the course of P. vivax infection.


5. Mosquitoes is/are the vector in the following disorder(s)
a. Onchocerciasis
b. Visceral leishmaniasis
c. African trypanosomiasis
d. Bancroftian filariasis


Answer:  d (Bancroftian filariasis)
Explanation: Vector of Onchocerciasis is blackfly (Simulium damnosum) whereas that of Visceral leishmaniasis is Sand Fly (Phlebotomus argentipus). Trypanosomiasis is transmitted by a blood sucking insect, tsetse fly.


6. Which of the following statement(s) regarding vivax malaria is (are) true
a. may be complicated by anaemia
b. may be complicated by jaundice
c. in a traveller may present more than six months after exposure
d. is sensitive to chloroquine
e. may co-exist with falciparum malaria in the same patient


Explanation : Vivax malaria has traditionally been considered a more benign form of the disease than that caused by infection with P. falciparum. 


7.Scientist that developed a staining method of malaria parasite in 1891?
a.Charles laveran
b.Romanowsky
c.Ronald Ross
d.Trager


Answer: b
Explanation :Wikipedia-- Romanowsky staining is a prototypical blood staining technique that was the forerunner of several distinct but similar methods, including Giemsa, Jenner, Wright, Field, May–Grünwald stain and Leishman stains, which are used to differentiate cells in pathologic specimens, especially blood and bone marrow films.


Notes:

​​​​​Charles Laveran: found and described Malaria parasite in 1880

Ronald Ross : Demonstrated that mosquitoes of Anopheles species act as vectors of Malaria
In 1976 , Trager and Jensen cultured Malaria parasites in Vitro for the first time


8.infective form of Malaria parasite?
a.sporozoites
b.merozoite
c.schizotont
d.trophozites


Answer: a
Explanation : Sporozoite-- a motile spore-like stage in the life cycle of some parasitic sporozoans (e.g. the malaria organism), that is typically the infective agent introduced into a host.


9.what is used by mosquitoes to pierce the skin?
a.proboscis
b.probsise
c.proboscis
d.mouth


Answer : a
Explanation : proboscis : An elongated sucking mouthpart that is typically tubular and flexible used by mosquitoes to pierce the skin.


10.what species causes tertian Malaria in human
a.p.Malariae
b.p.Vivax
c p.falciparum
d.p.ovale


Answer : d
Explanation : Wikipedia--Plasmodium ovale is a species of parasitic protozoa that causes tertian malaria in humans. It is one of several species of Plasmodium parasites that infect humans including Plasmodium falciparum and Plasmodium vivax which are responsible for most malarial infection. 


Notes :


P.falciparum​​​​​:

This is unicellular protozoan parasite of humans and deadliest species of plasmodium that cause Malaria in humans.


P.vivax: This parasite is the most frequent and widely distributed cause if recurring Malaria. It is one of the five species of Malaria parasites that commonly infect human


P.Malariae: This type of five species causes Malaria in human. It is one of several species of plasmodium parasites that infect human including p.falciparum and p.vivax which are for Malaria infection.